Lakberendező. Kell? Nem kell? Kell!

Ma hazafele ez a dal szólt a kocsiban, miközben én azon törtem a fejem, amit manapság oly sokszor hallok és kérdeztek tőlem, hogy van-e értelme lakberendező segítségét kérni? Van-e erre igény? Sokszor hallom azt is, hogy mindenki be tudja rendezni a lakását/házát, úgy ahogy szeretné, mert „lakberendezni mindenki tud”. Én pedig ezzel teljesen egyet is értek, mindenki be tudja rendezni az otthonát, de mindenki megtalálja a saját stílusát? Ha megtalálta, össze is tudja hangolni a különböző stílusokat? Mindenki tudja a térszervezésre vonatkozó szabályokat? Tisztában vannak a színek, fények, anyagok tulajdonságaival?

pexels-pixabay-271667.jpg

Az elmúlt hetekben több munkám kapcsán is azt tapasztaltam, hogy bár nagyon jó elképzelések vannak, de nem minden esetben van átgondolva a kivitelezés. Egy laikus nem minden esetben fedezi fel a funkcionális hibákat, nem minden esetben gondol arra, hogy egy-egy tárgy ne csak szép legyen, hanem hasznos is. Legyen praktikus, tegye könnyebbé életünket. A lakberendezésben minden, mindennel összefügg. Egy jól átgondolt otthon berendezése már az alapoknál kezdődik. Az első lépések a legfontosabbak, minden itt dől el. Egy építészeti alaprajzál a berendezés csak képletesen van feltervezve. Előfordul, hogy egy-egy bútor alul vagy épp túlméretezett, emiatt az elképzelések meg sem valósíthatók. Minél később kezdünk el gondolkozni a bútorok helyén, a terek színén, a világítás és az anyagok kiválasztásán, annál több a hiba lehetőség. Lehet ez egy rosszul megválasztott burkolat, egy túlméretezett kanapé, egy szép lámpa, aminek a fénye nem elegendő a helyiség bevilágítására, egy sötét falszín választása egy egyébként is árnyékos térbe. Ez csak pár példa arra, mit ronthatunk el. Ezek a hibák nem csak bosszantóak, de igen költségesek is. Mint tudjuk egy felújítás milliókba, egy építkezés pedig több 10 millió forintba is belekerül. Van, aki egy egész életen át arra gyűjt, hogy megépítse álmai házát, vagy kedve szerint felújítsa lakását. A legtöbb családnak ez élete legnagyobb befektetése. Persze mindig lesznek, akik úgy döntenek, megoldják egyedül is, segítség nélkül. Mindenkinek szíve joga ezt eldönteni, de lesznek olyanok is, akik szívesen kérnek és fogadnak minden tanácsot.

Lakberendező segítségét kérni hosszútávú befektetés. Sok időt, bosszúságot és rengeteg pénzt spórolhatunk meg azzal, ha nem az elkövetett hibákat kell újragondolni, kijavítani. Törekedjünk elsőre a tökéletesre, hogy harmónia fogadjon otthonunkban, ahova jó hazatérni.

pexels-energepiccom-313691.jpg