Környezettudatos lakberendezés

Napjainkban egyre többször kerül szóba az a téma, hogy hogyan tudunk fenntartható, környezettudatos, de mégis design-os a mai irányvonalakat követő otthont kialakítani.

pexels-artem-podrez-7048259.jpg

Már kis lépésekkel is tehetünk egy élhetőbb környezet kialakításáért! Néhány apró trükkel a te otthonod is környezettudatos lehet. Hogyan tudjuk megvalósítani a fenntartható otthont, miközben egy olyan rohanó világban élünk, ahol a trendek napról napra változnak?

pexels-rachel-claire-4577537.jpg

Elsődleges szempontnak tartom, hogy olyan anyagokat válasszunk az otthonunk berendezéséhez, amik természetes anyagból készülnek. Ma már lehetőségünk van olyan bútorokat vásárolni, amiknél igazolják, hogy a fa alapanyag felelős erdőgazdálkodásból származik. Egy-egy fából készült bútor tartósabb is, mint más anyagokból készültek. Mellettük szól még, hogy a használt bútorokat felújítva, a saját stílusodra formálhatod őket, és egy-egy ilyen alapdarabbal igazán egyedivé válhat az enteriőr.

pexels-rachel-claire-4992480.jpg

Otthonunk stílusát nagyban meghatározzák a textíliák, szőnyegek, de ne tévesszük szem elől, hogy már egy szőnyegcsere is hulladéktermeléssel jár. Ezért a szövetekből is olyan darabokat célszerű választani, amik, tartósabbak és könnyedén újra hasznosíthatók. Ha a környezettudatos lakberendezés mellett szerepet játszik a természetes megjelenés is, akkor tökéletes választás lehet egy gyapjúból vagy bambuszból készült szőnyeg. Mindenképp olyan anyagokat keressünk, amik organikusak vagy biotextíliák.

pexels-isabelle-taylor-1421253.jpg

Legfontosabb szempont pedig számomra a környezetszennyezés megelőzésére a hulladék kezelése. Ma már egyre többen törekszünk arra, hogy a szemetet szelektíven gyűjtsük, szinte minden otthonban megtalálható az erre alkalmas, számtalan változatban használható hulladékgyűjtő.

pexels-ron-lach-8286628.jpg

Ha pedig elég kreatív vagy és hagyod a fantáziádat szárnyalni, a hulladék anyagokból is számos berendezési tárgyat tudsz alkotni. Raklapból kerti kiülőt, konzerv dobozokból tárolókat készíthetsz, a kiürült befőttesüvegeket pedig számtalan célra felhasználhatod. Ezek egyrészt költséghatékonyak, másrészt bármikor variálhatók.

pexels-monicore-458796.jpg